Link to your collections, sales and even external links
Add up to five columns
Miten kytken ja asennan lisävalon?
By Monsterin valospecialisti Mikko
Julkaistu: maanantaina 1.6.2024
Lisävalojen asentaminen on yksinkertaista puuhaa. Jos olet kokenut porakoneen ja yleismittarin käyttäjä, sinun pitäisi pystyä suorittamaan asennus ongelmitta. Tyypillisesti lisävalojen kiinnitys ei ole monivaiheinen prosessi.
Olemme koonneet tähän oppaaseen selkeät ohjeet lisävalojen asennukseen, jotta ne toimivat yhdessä autosi pitkien valojen kanssa. Tämän kytkentämenetelmän etu on, ettei se kuormita auton alkuperäisiä valokytkimiä, sulakkeita tai johtoja, tarjoten näin turvallisen asennusratkaisun.
Näin asennnat lisävalon huolettomasti.
Kokosimme viisi tärkeää asennusvaihetta onnistuneeseen lisävalon asennukseen, millä suoriudut asennuksesta vaivattomasti, sekä turvallisesti.
Telineen kiinnitys
Lisävalon kiinnitys
Johtosarjan komponentit
Lisävalon kytkentä turvallisesti ja oikeaoppisesti
Lisävaloasennuksen vianetsintä
Lisävalojen suuntaus
Apua ja tukea lisävaloasennukseen
1. Lisävalotelineen kiinnitys
Valmistelut
Ennen aloittamista, irrota rekisterikilpi ja mahdolliset kilven kehykset. Varmista, että alue, johon teline asennetaan, on puhdas, jotta teline asettuu paikoilleen tiukasti ja turvallisesti.
Asennus
Aseta teline rekisterikilven entiseen paikkaan. Käytä tussia apuna ja merkitse telineeseen kohdat, joihin ruuvit tulevat. Ota teline pois, poraa tarvittaessa valmiiksi merkittyihin kohtiin pienet esireiät. Tämä helpottaa ruuvien kiinnittämistä. Aseta teline uudelleen paikalleen ja ruuvaa se kiinni.
Vahvistus
On tärkeää, että teline kiinnitetään tukevasti estääkseen lisävalojen mahdollisen tärinän ja liikkumisen. Varmista, että ruuveja on riittävästi: kulmissa ja tarvittaessa myös keskellä telinettä. Tarkista lopuksi, että teline on varmasti kiinni ja turvallisesti paikoillaan.
VINKKI ASENNUKSEEN
Jos ruuvien päällä on suojakorkkeja, voit irrottaa ne helposti käyttämällä pientä puukkoa tai tasapäistä ruuvimeisseliä. Tämä voi tehdä asennuksesta siistimmän näköisen.
2. Lisävalon kiinnitys
Asennuksen aloitus
Sijoita valaisin huolellisesti telineeseen. Kiinnitä se telineeseen käyttäen paketissa mukana tulleita pultteja. Aluksi pultit voidaan jättää hieman löysiksi, jotta valaisimen suuntaus onnistuu myöhemmin helpommin, kun valot testataan käytännössä pimeällä tiellä.
Johdotuksen valmistelu
Jo tässä vaiheessa on hyvä miettiä valaisimen johdon reitti. Ujuta johto esimerkiksi auton maskin kautta suoraan konehuoneeseen, jolloin johdotus on siistimpi ja turvallisempi.
Mahdolliset tukiraudat
Jos valaisin vaatii lisätukea tukirautojen avulla, asenna ne nyt. Yleensä valaisimessa on erilliset kiinnityspisteet tukiraudoille. Kiinnitä tukiraudan toinen pää valaisimeen ja toinen pää auton puskuriin tai maskiin käyttäen pieniä ruuveja. Mikäli lisävalossa ei ole tukiraudalle paikkaa, löydät meiltä tuotteen nimellä: Tukisarja Lisävalopaneelille Jossa Ei Ole Tuen Kiinnitys Paikkaa.
Rekisterikilven kiinnitys
Kun valaisin on paikoillaan, aseta rekisterikilpi takaisin paikalleen. Kiinnitä kilpi suoraan puskuriin ruuveilla, mikä tarjoaa lisätukea telineelle, antaen näin yhden ylimääräisen ruuviparin, joka auttaa vahvistamaan koko asennusta.
Vinkki asennustavasta
Erityyppisissä valoissa on hyvä huomioida erilaiset asennustavat. Paneelimallisissa valoissa on suositeltavaa asentaa jalat ensin valaisimeen ja sitten kiinnittää kokonaisuus telineeseen. Pyöreiden valojen kohdalla voi olla kätevämpää kiinnittää ensin jalakset telineeseen ja vasta sitten itse valo jalustaan, toki mallista riippuen täytyy asennustapoja soveltaa.
Kun olet aloittamassa lisävalojen asennusta, on tärkeää tunnistaa relejohtosarjan keskeiset osat. Tässä yksinkertainen opas relejohtosarjan tärkeimpien komponenttien tunnistamiseen:
Miinusnapa (Maadoitus)
Sijainti: Kytketään joko suoraan auton runkoon tai akun miinusnapaan. Tämä on yksi tärkeimmistä liitoksista, sillä se varmistaa järjestelmän turvallisen maadoituksen.
Plus-napa (Virta)
Sijainti: Liitetään akun plus-napaan tai, jos akku ei sijaitse moottoritilassa, voit käyttää konehuoneessa olevaa valmiiksi asennettua virtapistettä. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi apuvirran syöttöpiste on toimiva vaihtoehto.
Sulake
Tarkoitus: Suojaa järjestelmää ylikuormitukselta ja sähköisiltä vaurioilta. Varmista, että sulake on oikein mitoitettu lisävalojesi tehoon nähden.
Herätejohto
Vaihtoehtoinen kytkentä: Jos haluat kytkimen, jolla voit ohjata lisävaloja erillään auton omista pitkistä valoista, liitä kytkin tähän johtoon. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden hallita lisävalojen toimintaa itsenäisesti.
Valaisimen johdot
Liitännät: Riippuen johtosarjan mallista, näitä voi olla 1-4 kappaletta. Liitä nämä suoraan valaisimen liittimiin. Jos johtosarjassa on ylimääräisiä liittimiä, voit jättää ne tyhjiksi ja sijoittaa kosteudelta suojattuun paikkaan konehuoneessa.
Rele
Liitännät: Riippuen johtosarjan mallista, näitä voi olla 1-4 kappaletta. Liitä nämä suoraan valaisimen liittimiin. Jos johtosarjassa on ylimääräisiä liittimiä, voit jättää ne tyhjiksi ja sijoittaa kosteudelta suojattuun paikkaan konehuoneessa.
Tunnistaessasi nämä osat varmistat, että asennus sujuu suunnitelmien mukaan ja lisävalojen toiminta on luotettavaa.
4. Lisävalon kytkentä
Kun valaisin on kiinnitetty auton keulaan, edessä on asennuksen vaativin osa: johtojen kytkentä. Valmista relejohtosarjaa käyttämällä tämä työvaihe sujuu suoraviivaisesti. Peruskytkentä
Aloita kytkentä liittämällä valaisimen johdot relejohtosarjaan. Yksinkertaisin ja tehokkain tapa saada valaisin toimimaan on napata herätevirta suoraan auton omista pitkistä valoista käyttäen perinteistä ryöstöliitäntää. Tämä metodi toimii luotettavasti autoissa, joissa on halogeenipolttimot pitkissä valoissa. Herätteestä kohta lisää asiaa.
Plus- ja miinusnavan kytkentä
Sulakkeen irrottaminen Aloita irrottamalla sulake relejohtosarjasta. Tämä on tärkeä turvatoimi, joka suojaa sekä sinua että ajoneuvon sähköjärjestelmää asennuksen aikana.
Plus-navan kytkentä
Virtalähteen paikantaminen: Etsi auton akku tai, jos akku sijaitsee muualla (esimerkiksi matkustamossa tai peräkontissa), etsi moottoritilassa oleva virtalähde, johon tulee jatkuva jännite.
Johtimen kytkeminen: Käytä rengasliitintä plus-navan kytkemiseen. Löysää akun plus-navan lukituspulttia tai vastaavaa pulttia virtalähteessä, aseta johtosarjan plus-johdin pulttiin ja kiristä pultti takaisin paikalleen. Varmista, että liitos on tiukka ja turvallinen.
Miinus-navan kytkentä
Maadoituskohteen valinta: Miinus-napa voidaan kytketä joko suoraan akun miinusnapaan tai auton runkoon. Rungon käyttö maadoituskohtana on suositeltavaa, sillä se tarjoaa vakaamman ja turvallisemman maadoituksen.
Johtimen kytkeminen: Jos kytket miinus-johdon akkuun, toimi samalla tavalla kuin plus-johdon kytkemisessä. Jos valitset rungosta maadoituspisteen, varmista että maadoituskohta on puhdas ja maalipinta on poistettu, jotta saat hyvän sähköisen yhteyden. Löysää sopiva pultti, aseta johtosarjan miinus-johdin paikalleen ja kiristä pultti.
Huom! Näiden ohjeiden avulla saat luotettavasti kytkettyä lisävalojen plus- ja miinusnavat. Muista kytkeä sulake takaisin paikoilleen vasta, kun kaikki muut kytkennät ovat valmiit ja tarkistetut.
Kytkentä autoihin, joissa on xenon- tai led-pitkät valot
Herätevirran nappaaminen
Autoissa, joissa pitkät valot käyttävät xenon- tai led-teknologiaa, herätevirta pitkille valoille ei välttämättä ole perinteisesti saatavilla jatkuvana 12V jännitteenä, mikä tekee perinteisen johtosarjan käytön haastavammaksi. Herätevirran tunnistaminen
Herätevirran kytkeminen on kriittinen vaihe lisävalojen asennuksessa. Seuraavat vaiheet auttavat sinua tunnistamaan ja kytkemään oikean johdon:
Jännitteen mittaus: Kytke auton pitkät valot päälle. Käytä yleismittaria selvittääksesi, mihin polttimon plus-johtoon jännite ilmestyy. Tämä on yleensä helpointa, kun ystäväsi auttaa kytkemällä valoja päälle ja pois, jotta voit keskittyä mittauksiin. Oikean johdon tunnistaminen: Etsi johto, jossa jännite on päällä kun pitkät valot ovat aktiivisia, ja joka menettää jännitteen, kun valot sammutetaan.
Herätevirran kytkeminen:
Ryöstöliittimen asennus: Kun oikea johto on tunnistettu, aseta ryöstöliitin varovasti valitun johdon ympärille. Purista ryöstöliitin kiinni.
Herätejohdon liittäminen: Sijoita relejohtosarjan herätejohto ryöstöliittimeen käyttäen ryöstöliittimen vastakappaletta, joka tulee MonsterLux johtosarjojen mukana.
Näillä ohjeilla voit turvallisesti kytkeä herätevirran lisävaloillesi, varmistamaan, että ne syttyvät ja sammuvat synkronoidusti auton pitkien valojen kanssa.
Ei jatkuvaa jännitettä? Jos et löydä jatkuvaa jännitettä, tarkista auton huoltokirjasta, onko pitkille valoille oma sulake. Jos sulake löytyy, herätevirran nappaaminen tästä kohdasta mahdollistaa perinteisen relejohtosarjan käytön. Jos sulaketta ei ole, herätevirta tulee ottaa can-väylästä tai käyttämällä XBB välyrelettä.
Uusien autojen can-väylä
Monissa nykyaikaisissa autoissa pitkien valojen ohjaus tapahtuu can-väylän kautta, jolloin perinteinen herätevirran johto puuttuu kokonaan. Tällöin herätevirran nappaaminen vaatii erikoisratkaisuja:
XBB Dongle: Helpoin ja suosituin menetelmä can-väyläohjattuihin autoihin on käyttää XBB Donglea. Dongle kytketään auton OBD-porttiin, ja se lukee tiedon, milloin pitkät valot aktivoidaan. Dongle välittää tiedon mukana tulevalle releelle, joka kytkee pitkät valot päälle. Lisätiedot ja asennusohjeet löytyvät XBB Dongle + Powerunit tuotesivulta.
Can-rele: Edullisempi, mutta työläämpi vaihtoehto on käyttää suoraan can-väylään kytkettävää älyrelettä. Tämä menetelmä vaatii perinteisen johtosarjan lisäksi. Releen asennusohjeet löytyvät Can-releen CanM8 tuotesivulta.
Parkkivalojen kytkentä
Joissakin lisävaloissa on integroitu parkki- tai huomiovalo. On tärkeää huomioida, että tieliikennekäytössä auton parkkivalojen monistaminen on lailla kielletty. Tämän vuoksi parkki valojen kytkeminen aktiiviseen käyttöön on tieliikenteessä kielletty.
Näin valmistaudut asennuksen tärkeimpään vaiheeseen varmistaen, että kaikki kytkennät ovat oikein ja lainmukaiset, välttäen mahdolliset ongelmat tulevaisuudessa.
Miinus ohjattujen kaukovalojen kytkentä
Miinusohjattujen valojen tunnistaminen Joissakin autoissa pitkät valot ovat miinusohjattuja, mikä tarkoittaa, että kaukovaloille tulee jännite jatkuvasti, mutta niiden maadoitus (miinus) katkeaa, kun pitkät valot sammutetaan. Tällaisessa järjestelmässä perinteinen kytkentätapa ei toimi, koska lisävalot palavat silloin jatkuvasti eivätkä reagoi auton omien pitkien valojen kytkentään. Tähän kytkentää löydän meiltä tuotteen: Maaohjattu lisävalon johtosarja yleismalli lyhyt sekä pitkä versio.
Lisävaloasennuksen viimeistely
Viimeistelytoimenpiteet kun olet saanut kytkennät valmiiksi:
Sulakkeen asennus: Aseta sulake takaisin paikoilleen johtosarjassa. Tämä varmistaa, että sähköjärjestelmäsi on suojattu ylikuormitukselta.
Liitosten tarkistus: Yhdistä lisävalon johto relejohtosarjan liittimeen. Tarkista, että kaikki liitokset ovat kunnolla kiinni.
Testaus: Käynnistä lisävalot tarkistaaksesi niiden toimivuuden. Tämän testin avulla voit varmistaa, että kaikki komponentit toimivat odotetusti.
Vianetsintä
Jos kohtaat ongelmia, seuraa näitä ohjeita:
Valot eivät syty: Tarkista, että kaikki liitokset ovat kunnolla kiristettyjä. Testaa valon toimivuus suoraan kytkemällä se akkuun. Tämä osoittaa, onko valo itsessään toimiva. Varmista, että herätevirta on otettu oikeasta johdosta ja että ryöstöliittimen metallikieleke on täysin painettu alas.
Valo palaa jatkuvasti: Tarkista, onko kyseessä miinusohjattu järjestelmä (katso ohjeet kohdasta "Herätevirran kytkeminen"). Jos näin on, sinun tulee mukauttaa kytkentää vastaavasti.
Johtojen hallinta
Johtojen niputtaminen: Kun kaikki toimii oikein, niputa ylimääräiset johdot siististi ja kiinnitä ne kosteudelta suojattuun paikkaan konehuoneessa. Tämä estää johtojen hankautumisen ja mahdolliset vauriot, jotka voisivat johtaa oikosulkuihin tai muihin ongelmiin.
Näiden ohjeiden avulla varmistat, että lisävalojen asennus on paitsi tehokas myös turvallinen, ja että valot toimivat odotetulla tavalla.
Lisävalojen suuntaaminen tehokkaasti
Yleinen ohje valojen suuntaamiselle on pitää ne suunnattuna suoraan eteenpäin, optimaalisen näkökentän ja valaistuksen varmistamiseksi.
Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että lisävalosi valaisevat tien tehokkaasti ja turvallisesti ilman, että ne häikäisevät muita tielläliikkujia.
Valmistaudu lisävalojen säätämiseen
Ajoitus: Odota iltaa ja pimeän tuloa, jotta voit testata ja säätää valojen suuntauksen tarkasti.
Sopivan paikan valinta: Löydä sopiva, hämärä ja avoin alue suuntaamista varten, kuten hiljainen tie tai aukea kenttä.
Työkalut: Muista ottaa mukaan työkalut millä saat löysättyä ja kiristettyä lisävalon kiinnityspultteja.
Valojen säätäminen
Valojen aktivoiminen: Kytke lisävalot päälle ja tarkastele niiden valokeilaa.
Suuntauksen säätö: Aseta lisävalot niin, että ne valaisevat suoraan eteenpäin. Varmista, että valokeila on oikealla korkeudella: Liian alas: Jos valo kohdistuu liian lähelle auton keulaa, se voi häiritä pitkän matkan näkemistä. Liian ylös: Jos valo kohdistuu liian ylös, se valaisee tarpeettomasti puita ja taivasta, jättäen tien pimeäksi.
Useiden valojen säätö:
Jos asennat useita lisävaloja, suuntaa niiden valokeilat niin, että ne kattavat leveän alueen edessäsi, mutta eivät häiritsevät vastaantulevaa liikennettä. Tämä auttaa levittämään valoa tasaisesti ja laajentamaan näkökenttääsi.
Apua ja tukea lisävalon asennukseen
Jos tarvitset lisätietoja tai sinulla on kysyttävää, Valomonsterin asiakaspalvelu auttaa mielellään. Tavoitat meidät, sähköpostitse tai puhelimitse.